SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL
HOMEOPATIA ÎN SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL
-ASPECTE ŞTIINŢIFICE-
-PLANTE MEDICINALE UTILE-
Sindromul de intestin iritabil cunoscut şi sub denumirea de IBS (Irritable bowel syndrome) este o tulburare cronică frecventă şi dificil de tratat din cauza simptomatologiei care diferă în funcţie de persoană.
- dureri abdominale,
- disconfort,
- balonare
- constipație
- diaree sau ambele.
Conform cercetătorilor, sindromul de intestin iritabil se clasifică în funcţie de simptomatologie după cum urmează:
IBS-C > Constipaţia este principalul simptom
IBS-D > Scaunele diareice sunt principalul simptom
IBS-M > Constipaţie + Scaune diareice
În prezent, nu există un acord general cu privire la cea mai bună formă de tratament pentru această afecţiune însă sunt cercetate şi alte tipuri de terapii printre care cele de tip homeopatic.
În primul rând aş vrea să definesc această parte a medicinei alternative care se numeşte Homeopatie, pentru a înţelege mai bine ce urmăresc oamenii de ştiinţă prin explorarea acestei părţi.
Practic, aceasta reprezintă o metodă de tratament care are rolul de a stimula vindecarea naturală a corpului folosind medicamente preparate din substanţe de origine minerală, vegetală şi animală.
Aceste remedii homeopate sunt considerate a fi lipsite de toxicitate, de reacţii adverse sau de mecanism dependogen.
Ipoteza de la care pleacă cercetătorii este : acest tip de terapie alternativă poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului care suferă de această afecţiune?
S-au realizat patru studii mari ce au implicat 307 de participanți cu IBS.
Două dintre ele au avut un numar de 129 de participanți si au comparat un remediu homeopat (Assa-foetida si Nux Vomica) cu un remediu placebo pentru tratarea persoanelor cu IBS-C.
Ferula assa-foetida sau Balega diavolului este utilizată de regulă sub formă de pudră. Aceasta este o plantă cu miros specific cultivată în Iran şi Afghanistan ce poate creşte până la 3.5 m înălţime iar rădăcinile sale se înfig adânc în pământ şi cresc viguroase, iar tulpina produce flori galbene.
Asafoetida este utilizată cu succes ca antidot şi remediu împotriva flatulentei şi poate fi prescrisă persoanelor ce suferă de astm sau bronşita.
În Thailanda şi India este folosită de asemena pentru îmbunătăţirea digestiei, sub formă de tinctură.
În timpurile noastre, cercetătorii au descoperit că rădăcinile de asafoetida produc un compus antiviral ce s-a dovedit eficient împotriva H1N1.
Strychnos nux-vomica, numit și arborele de stricnină, este o specie de arbore nativ din India și Asia de Sud-Est, foarte eficient în constipaţie, tenesme sau diaree.
La urmărirea pe termen scurt de două săptămâni, o analiză combinată a demonstrat că exista un beneficiu al tratamentului homeopatic cu asafoetida față de placebo.
Niciunul dintre studiile incluse nu a raportat evenimente adverse însă, nu se pot trage concluzii cu privire la siguranța tratamentului homeopatic pentru sindromul de colon iritabil.
Întotdeauna este recomandat avizul medicului cu privire la utilizarea altor tipuri de terapii şi niciodată iniţierea uneia după voinţa proprie.
Doar un număr mic de persoane cu sindrom de intestin iritabil au semne și simptome severe. Unele persoane își pot controla simptomele gestionând dieta, stilul de viață și stresul.
Aceasta afecţiune nu provoacă modificări ale țesutului intestinal şi nici nu crește riscul de cancer colorectal.
Mentha Piperita / Menta poate fi utilizată datorită efectului calmant pe care îl are împotriva colicilor reducând astfel şi balonarea.
Matricaria chamomilla / Muşeţelul are proprietatea de a ameliora spasmele intestinale putând fi utilizat cu încredere în sindromul de colon iritabil.
Zerdiceaf / Turmeric aparţine genului Curcuma şi este utilizat în bucătăria orientală şi nu numai.
Datorită proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatoare poate reduce durerea abdominală din cadrul sindromului de colon iritabil.
Salvia officinalis / Salvia are proprietatea de preveni constipaţia şi are grijă de flora intestinală.
Foeniculum vulgare / Fenicul. Semințele de fenicul sunt cunoscute pentru proprietățile lor digestive și antiinflamatoar.
REFERINŢE ŞTIINŢIFICE
1. Aleem SM. Colo‐rectal disorders. National Journal of Homeopathy 2000;2(4):259‐61
2. Chen JDZ, Yin J, Takahashi T, Hou X. Complementary and Alternative Therapies for Functional Gastrointestinal Diseases. Evidence‐based Complementary and Alternative Medicine 2015;138645.
3. Chimthanawala D. Irritable bowel syndrome ‐ a few cases. National Journal of Homoeopathy 2004;6(2):102‐4
4. Bhagat J. Case study and management of irritable bowel syndrome. Homoeopathic Heritage International 2010;35(1):18‐21
5. Elio R, Marco P, Paola B, Marialessandra P, Mariella DS, Monia P, et al. Homoeopathy in the public health system: Outcome data from the homoeopathic clinic of the Campo di Marte Hospital, Lucca, Italy (1998‐2010). European Journal of Integrative Medicine 2014;6(1):39‐47.
6. Feldhaus HW. Comprehensive therapy recommendation for irritable bowel syndrome [Ganzheitliche therapieempfehlung bei reizdarm: Behandlungsvorschlag aus unserem preisratsel]. Arztezeitschrift fur Naturheilverfahren 2000;4(6):336‐7
7. Jones A. Homoeopathic case studies: irritable bowel syndrome. Positive Health 1996;16:30.
8. Krishendu. Irritable bowel syndrome ‐ a homeopathic perspective. Homoeopathic Heritage International 2010;35(1):26‐30.
9. Master FJ. From the editor’s desk. Homoeopatic approaches to irritable bowel syndrome. Homoeopathic Heritage International 2008;33(10):4‐5.
10. Rahlfs VW, Mossinger P. Treatment of irritable colon. A multicenter placebo‐controlled double‐blind study in general practice [Ein multizentrischer plazebo‐kontrollierter doppelblindversuch in der allgemeinen praxis]. Arzneimittel Forschung 1976;26(12):2230‐4.