LAVANDA
Lavanda, cunoscută și sub numele de lavandă medicinală, lavandă adevărată sau lavandă comună (Lavandula angustifolia, L. officinalis, L. vera), este o plantă perenă veșnic verde, cu un miros foarte plăcut şi îmbietor.
Este originară din regiunea mediteraneană (Franța, Spania, Andorra și Italia) cultivată în multe alte țări ale lumii.
Numele de lavandă provine de la verbul latin lavo, lavare, și înseamnă a spăla sau a curăța. Este cunoscută din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind lucrarea lui Dioscoride intitulată „De Materia Medica”, care laudă proprietățile sale medicinale.
Dioscoride a fost un medic, farmacolog și botanist grec, care a trăit la Roma în timpul împăratului Nero.
Acesta a scris o carte în cinci volume, precursoare al tuturor farmacopeilor moderne și unul dintre cele mai însemnate atlase botanice din istorie. Importanța acestei cărți constă și în înregistrarea unei serii de nume de plante în alte limbi decât greaca antică și latina.
Astfel , în paginile sale se află menționarea unor denumiri de plante medicinale în limba dacă.
Lavanda este un membru al familiei de mentă (Fam. Lamiaceae).
La fel ca citronella, parfumul de lavandă este cunoscut pentru că are efect repelent (respinge insectele).
Egiptenii antici foloseau lavandă în timpul procesului de mumificare.
În timpul ciumei negre din secolul al XVI-lea, uleiul de lavandă a fost folosit pentru a curăta rănile cauzate de boală.
Grecii au utilizat-o pentru a ușura durerile de cap și indigestia.
Floarea de lavandă este simbolul regiunii Provence din sudul Franței.
Deși este populară în întreaga lume, provine din nord-estul Africii și sud-vestul Asiei, unde este cultivată de peste 2.500 de ani.
Din punct de vedere chimic, conține ulei esențial, antocianine, fitosteroli, zaharuri, minerale, acid cumaric, acid glicolic, acid valeric, acid ursolic, herniarină și taninuri.
Cea mai valoroasă substanță izolată din lavandă este uleiul esențial extras din glandele uleioase situate pe suprafața caliciului, în brazdele dintre firele de păr fine.
Uleiul este prezent în cantități de la 2% la 3%. Se obține prin hidrodistilare sau distilare cu abur; este galben și are un parfum intens de lavandă floral-pe bază de plante, cu o notă delicată de fructe și lemn.
Lawrence şi colaboratorii, cercetători renumiţi din domeniu, au determinat că parfumul uleiului esențial este determinat de prezenţa alcoolilor din compoziţie şi a esterilor biotransformați.
-aldehidele și cetonele monoterpene generează aroma pe bază de plante;
-nota dulce este atribuibilă derivaților sesquiterpenelor;
– parfumul gras-fructat este datorat prezenței esterilor butilici și hexilici: linalol, lavandulol;
Lavanda a fost utilizată în tratamentul tulburărilor de anxietate și a afecțiunilor conexe.
Au fost identificate trei studii clinice care au investigat eficacitatea preparatului administrat oral, de ulei siloxan – > un ulei esențial produs din flori de lavandă si obtinut apoi prin distilare cu abur.
Acesta a fost administrat o dată pe zi la o doză de 80 mg / zi, în tulburarea de anxietate generalizată precum și în neliniște și agitație.
Rezultate: Efectul anxiolitic al lavandei a fost superior față de placebo la 221 de pacienți care sufereau de tulburare și anxietate.
În plus, lavanda a îmbunătățit simptomele asociate, precum neliniștea, insomniile și a influențat pozitiv bunăstarea generală și calitatea vieții pacienţilor.
Lavanda este un remediu natural util pentru tratarea insomniei și îmbunătățirea calității somnului.
Studiile randomizate single-blind au investigat eficacitatea mirosului de lavandă asupra calității somnului, iar rezultatele au arătat că a îmbunătățit scorurile medii la cincisprezece studenți sănătoși, la șaizeci și patru de pacienți cu boli cardiace ischemice și la treizeci și patru femeile de vârstă mijlocie cu insomnie.
Rezultatele au sugerat că uleiul de lavandă ambiental ar putea fi utilizat ca o alternativă în tratarea insomnia scăzând astfel toxicitatea și apariţia efectelor secundare cauzate de medicamentele alopate.
S-a raportat în urma cercetătorilor pe această temă, că lavanda este utilă în tratarea durerii acute și cronice.
Tratamentul cu ulei de lavandă a ulcerației aftoase recurente la 115 pacienți, a relevat o ameliorare semnificativă a durerii, în special de la prima doză, reducerea dimensiunii ulcerului, rata crescută de reparare a mucoasei și vindecarea în termen de trei zile de tratament, comparativ cu grupurile inițiale și placebo.
Aromaterapia care a utilizat esență de lavandă a fost, de asemenea, raportată ca o terapie complementară de succes și sigură, în reducerea durerii pe termen lung după operația de cezariană la 200 de femei gravide.
Deși există suficiente dovezi pentru a recomanda lavanda pentru tratamentul pe termen scurt al unor tulburări neurologice, sunt necesare studii amănunţite și observaționale pentru a se stabili siguranța utilizării în asociere cu alte tratamente.
Datele disponibile sugerează că terapia pe termen scurt a uleiul de lavandă este relativ sigură. Cu toate acestea, există unele rapoarte de efecte adverse după aplicarea pe piele, cu manifestări de tip alergic, prurit şi înroşirea zonei în care s-a aplicat.
Într-un studiu clinic, aplicarea topică a produselor care conțineau uleiuri de lavandă și arbore de ceai, a fost raportată ginecomastie la trei băieți cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani. Această problemă s-a rezolvat la toți pacienții la scurt timp după întreruperea produselor care conțin aceste uleiuri.
Kasper și colaboratorii, au raportat mai multe evenimente adverse, urmate de tulburări gastrointestinale și tulburări ale sistemului nervos după administrarea pe cale orală a lavandei.
Ingerarea trebuie evitată în timpul sarcinii (datorită efectului emenagog) și alăptării.
Efect emenagog=declanşarea ciclului menstrual
În timp ce movul este culoarea regalității și roz culoarea tinereții, lavanda este feminitatea întruchipată. Reprezintă finețe, grație și eleganță. Lavanda se bucură de un loc sacru în natură și, cu florile sale violete, este adesea considerată cea mai delicată și prețioasă.
Mesajul florii de lavandă este unul de rafinament și regalitate! Frumusețea și aroma ei vorbesc despre grație, eleganță și feminitate.
Lavanda promovează și îmbunătățește calitatea somnului fiind o alternativă naturală pentru prevenirea insomniilor.
De asemenea este o alegere foarte bună pentru reîmprospătarea aerului şi eliminarea rapidă a mirosurilor nedorite din încăpere datorită parfumului unic pe care îl are.
Lavanda este utilizată pe scară largă în aromoterapie și pentru tratarea leziunilor minore.
Se crede că ceaiurile calmează mușcăturile, arsurile, acneea, inflamația și durerile de cap.
Buchetele de lavandă sunt, de asemenea, o modalitate de a respinge insectele, iar utilizarea lor in perne, favorizeaza aparitia somnului, inducand de asemenea si relaxarea.
REFERINŢE ŞTIINŢIFICE
- Cavanagh HMA, Wilkinson JM. Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. 2002;16(4):301–308.
- Woronuk G, Demissie Z, Rheault M, Mahmoud S. Biosynthesis and therapeutic properties of lavandula essential oil constituents. Planta Medica. 2011;77(1):7–15.
- Prashar A, Locke IC, Evans CS. Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation. 2004;37(3):221–229.
- Setzer WN. Essential oils and anxiolytic aromatherapy. Natural Product Communications. 2009;4(9):1305–1316.
- Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, et al. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. European Journal of Neurology. 2012;67(5):288–291
- Xu F, Uebaba K, Ogawa H, et al. Pharmaco-physio-psychologic effect of ayurvedic oil-dripping treatment using an essential oil from Lavendula angustifolia. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2008;14(8):947–956.
- Morris N. The effects of lavender (Lavendula angustifolium) baths on psychological well-being: two exploratory randomized controls trials. Complementary Therapies in Medicine. 2002;10(4):223–228.
- Jager W, Buchbauer G, Jirovetz L, Fritzer M. Percutaneous absorbtion of lavender oil from a massage oil. Journal of the Society of Cosmetic Chemists. 1992;43:49–54.
- Vakili N, Gorji A. Psychiatry and psychology in medieval Persia. Journal of Clinical Psychiatry. 2006;67(12):1862–1869.
- Gorji A, Khaleghi Ghadiri M. History of epilepsy in Medieval Iranian medicine. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. 2001;25(5):455–461.
- Gorji A, Ghadiri MK. History of headache in medieval Persian medicine. Lancet Neurology. 2002;1(8):510–515.
- Gorji A. Pharmacological treatment of headache using traditional persian medicine. Trends in Pharmacological Sciences. 2003;24(7):331–334.
- Denner SS. Lavandula angustifolia miller: english lavender. Holistic Nursing Practice. 2009;23(1):57–64.