DICŢIONAR DE ÎNGRIJIRE A PIELII
INGREDIENTE ANTI-AGE
Hidratarea singură poate îmbunătăți aspectul pielii.
Cremele hidratante sunt loțiuni, creme, geluri și seruri din apă, uleiuri și alte ingrediente, precum proteine, ceruri, glicerină, lactat și uree.
Cremele pentru riduri sunt adesea hidratante cu ingrediente active care oferă beneficii suplimentare. Aceste ingrediente adăugate sunt menite să îmbunătățească tonusul pielii, textura, liniile fine și ridurile.
Eficacitatea acestor produse depinde de tipul de piele și de ingredientul sau ingredientele active utilizate.
Retinolul (sau vitamina A) este utilizat în principal ca ingredient anti-acneic și anti-îmbătrânire, precum și ca agent de exfoliere. Crește rata de rotație a celulelor pielii și stimulează producția de colagen, îmbunătățind procesul de reînnoire a pielii.
Retinolul face pielea fermă și îmbunătățește textura sa generală.
Vă poate netezi pielea, reduce ridurile și liniile fine și poate îmbunătăți semnificativ imperfecțiunile pielii, oferindu-vă un ten uniform și strălucitor.
Retinolul a câștigat o reputație suspectă, deoarece mulți oameni experimentează sensibilitatea pielii, roșeață, descuamare și uscăciune atunci când încep să o folosească. Aceste efecte secundare sunt doar temporare și fac parte din proces.
Dar, ar trebui să evitați utilizarea retinolului dacă pielea este foarte sensibilă sau dacă suferiți de eczeme, rozacee sau psoriazis.
De asemenea, retinolul vă poate face pielea mai sensibilă la razele UV.
AHA (alfa-hidroxi acizi) pot fi găsite într-o varietate de produse de îngrijire a pielii, de la produse de curățare la tonifiante și de la produse anti-acneice la produse anti-îmbătrânire. Scopul lor principal este dizolvarea celulelor moarte ale pielii și exfolierea pielii.
Prin îndepărtarea suprafeței uscate a celulelor pielii, AHA promovează procesul de reînnoire naturală a pielii. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, în tratarea acneei, reducerea ridurilor de suprafață și a liniilor fine.
Exfolierea crește, de asemenea, absorbția altor produse în piele. Toate acestea purifică și întineresc pielea, uniformizează tonul pielii și luminează tenul.
Există șapte tipuri de AHA care sunt utilizate în mod obișnuit ca ingrediente pentru îngrijirea pielii. Dintre acestea, cele mai renumite sunt acidul glicolic, lactic și citric.
Termenul de vitamina E se referă de fapt la un grup de 8 compuși antioxidanți solubili în ulei, dar îl puteți găsi în cea mai mare parte pe etichetele produselor cosmetice/deramatocosmetice ca acetat de tocoferil sau tocoferol.
Există un motiv bun pentru care vitamina E este un ingredient anti-îmbătrânire atât de popular deoarece repară daunele şi ajută pielea să se vindece şi să se refacă. De asemenea, fiind un antioxidant, previne deteriorarea celulelor și formarea semnelor de îmbătrânire prematură.
Vitamina E hidratează pielea și îmbunătățește funcția de barieră a pielii. De asemenea, are un efect antiinflamator ajutând la calmarea iritațiilor și a sensibilităților.
Efectul este potențat atunci când este asociat cu vitamina C.
Dacă aveți pielea grasă, nu utilizați ulei de vitamina E ca atare deoarece ar putea exacerba porii înfundați.
Peptidele sunt șiruri de aminoacizi, care constituie blocuri de proteine în pielea noastră, iar unele dintre aceste proteine (cum ar fi colagenul și elastina) sunt foarte importante pentru un ten sănătos.
Niacinamida este o formă de vitamină B3 despre care se spune că are abilități chiar mai bune de iluminare a pielii decât vitamina C. Previne transferul de pigment în piele și astfel reduce petele întunecate și uniformizează tonul pielii.
Niacinamida joacă, de asemenea, un rol important în menținerea pielii bine hidratată. Îmbunătățește sinteza grăsimilor sănătoase și întărește bariera naturală de protecție a pielii. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, chiar și pentru pielea sensibilă și funcționează cel mai bine în concentrații scăzute (1 – 2%).
De asemenea, reface pielea, repară ADN-ul deteriorat, are proprietăți antiinflamatorii și previne semnele de îmbătrânire prematură.
Acidul hialuronic este un ingredient non-iritant pentru îngrijirea pielii. Este potrivit pentru toate tipurile de piele (deoarece toate tipurile de piele au nevoie de hidratare), dar este benefic în special pentru îmbătrânirea sau pielea deshidratată. De asemenea, pielea grasă o iubește, deoarece hidratează pielea fără a lăsa un reziduu gras.
Acidul hialuronic este o moleculă destul de mare pe care pielea noastră nu o poate absorbi cu ușurință.
De aceea, puteți găsi multe produse care conțin atât acid hialuronic, cât și hialuronat de sodiu. Hialuronatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului hialuronic. Are toate aceleași beneficii pentru piele, dar o greutate moleculară mult mai mică, astfel încât pătrunde cu ușurință în piele.
Coenzima Q10 este o substanță produsă în mod natural în corpul nostru. Dar, la fel ca în cazul celor mai bune lucruri, sinteza sa scade pe măsură ce îmbătrânim, așa că avem nevoie de o sursă externă pentru a o completa.
CoQ10 este un antioxidant liposolubil. Funcționează ca un scut care protejează pielea împotriva poluării, radiațiilor UV și a altor influențe negative.
Coenzima Q10 menține celulele pielii energizate, ajutându-le să scape de toxine și să rămână active și sănătoase. De asemenea, îmbunătățește producția de colagen și elastină și menține pielea fermă și strălucitoare.
Ceaiul verde (adesea listat pe lista ingredientelor cu numele latin Camellia sinensis) are multe beneficii pentru piele. Este bogat în antioxidanți și are efecte anti-îmbătrânire și calmante.
În afară de protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, extractul de ceai verde poate ajuta la menținerea pielii în mod optim hidratat. Îmbunătățește abilitățile de păstrare a umidității pielii și o menține tonifiată și suplă.
Ceaiul verde este, de asemenea, folosit uneori în formulări pentru tenul acneic și gras. Acest lucru se datorează în principal proprietăților sale antibacteriene. Există, de asemenea, indicații că poate ajuta la controlul producției de sebum.