COENZIMA Q10
Coenzima Q-10 (CoQ-10 sau Ubiquinona) este o chinonă naturală care se găsește în majoritatea organismelor aerobe de la bacterii la mamifere.
A fost identificată pentru prima dată în 1940 și izolată de mitocondriile inimii de vită, în 1957.
Cea mai frecventă coenzimă Q în mitocondriile umane este CoQ10.
Numărul 10 se referă la numărul de repetări de izopren.
Nivelul CoQ10 este cel mai ridicat în organele cu rate mari de metabolism, cum ar fi inima, rinichii și ficatul, unde funcționează ca o moleculă de transfer de energie.
DENUMIRI COMERCIALE:
GNC CoQ10 400mg
ALEVIA Coenzima Q 10 1200 mg
COENZIMA Q10 în Ulei de CATINA 60mg FORTE PLUS
WALMARK Coenzima Q10 60mg
WALMARK Coenzima Q10 30mg
Coenzima Q10 Dual
SOLGAR Coenzima Q-10 30mg 30
ROTTA NATURA Coenzima Q10 15mg 30cps
Acțiunea biochimică primară a CoQ10 : este un cofactor în lanțul de transport al electronilor, în seria reacțiilor redox care sunt implicate în sinteza trifosfatului de adenozină.
Deoarece majoritatea funcțiilor celulare depind de o cantitate adecvată de adenozin trifosfat (ATP), CoQ10 este esențială pentru sănătatea tuturor țesuturilor și organelor umane.
Coenzima Q10 este unul dintre cei mai semnificativi antioxidanți ai lipidelor, previne generarea de radicali liberi și modificările proteinelor, lipidelor și ADN-ului.
SURSE NATURALE DE COENZIMA Q 10
1. ORGANE
CoQ10 trăiește în celulele din tot corpul concentrate mai ales în organele vitale.
De exemplu, o inimă de vită are 11,3 miligrame, iar un ficat de vită are miligrame.
O inimă de pui are 9,2 miligrame, iar ficatul are 11,6 miligrame
3. CARNE
Deoarece trăiește în tot corpul, este prezentă în toate formele de carne.
Carnea de vită oferă aproximativ 3,1 miligrame la 100 de grame, puiul are 1,4 miligrame, iar carnea de porc are 2,4 miligrame.
2. PEȘTE GRAS
Peștii grași, cum ar fi păstrăvul, macroul și sardinele, conțin CoQ10.
Macroul oferă aproximativ 6,75 miligrame la 100 de grame, iar păstrăvul oferă 0,85 miligrame.
4. SOIA
Produsele din soia precum tofu, lapte de soia și iaurt de soia sunt o sursă valoroasă de proteine pentru persoanele care nu mănâncă carne. Soia are, de asemenea, multe alte vitamine și minerale și CoQ10.
Soia fiartă are 1,2 miligrame la 100 de grame.
5. LEGUME
Alături de multe vitamine și minerale, multe legume conțin CoQ10. Dintre acestea, broccoli are un conținut ridicat de CoQ10, cântărind între 0,6 și 0,86 miligrame la 100 de grame.
6. NUCI ȘI SEMINȚE
Împreună cu proteinele, grăsimile sănătoase pentru inimă și alți nutrienți importanți, nucile și semințele oferă și CoQ10.
Fisticul are 2 miligrame de CoQ10 pe porție de 100 de grame, alunele au 2,6 miligrame, iar semințele de susan au 1,7 miligrame.
UTILIZĂRI TERAPEUTICE
AFECȚIUNI CARDIACE
S-a demonstrat că CoQ10 îmbunătățește simptomele insuficienței cardiace congestive.
CoQ10 ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că, atunci când este combinată cu alți nutrienți, CoQ10 ar putea ajuta la recuperarea persoanelor care au avut operații de bypass și de valve cardiace.
DIABET
Deși sunt necesare mai multe studii, unele cercetări sugerează că CoQ10
poate ajuta la reducerea colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și a nivelului total de colesterol la persoanele cu diabet, scăzând riscul de boli de inimă.
Precauție în ceea ce privește utilizarea acestui supliment însă, deoarece poate reduce nivelul zahărului din sânge (poate provoca hipoglicemie).
MIGRENE
Coenzima Q10 ar putea reduce frecvența apariţiei migrenelor.
Doza cuprinsă în studiile efectuate au fost cuprinse între 150 şi 300 de miligrame pe zi.
SĂNĂTATEA GINGIILOR
Studiile efectuate până acum în ceea ce priveşte afectarea gingiei din cauze periodontale au demonstrat faptul că acestea se produc şi din cauza unui nivel scăzut de coenzima Q10.
SISTEM IMUNITAR
Coenzima Q10 joacă un rol semnificativ în stimularea sistemului imunitar și a performanței fizice, deoarece țesuturile și celulele implicate în funcția imunitară sunt foarte dependente de energie și, prin urmare, necesită o cantitate adecvată de CoQ10 pentru funcționarea optimă.
EFECT ANTIOXIDANT
În multe afecțiuni legate de generarea crescută și de acțiunea speciilor reactive de oxigen (ROS), concentrația coenzimei Q10 în corpul uman scade, iar deficiența duce la disfuncția lanțului respirator. Producției insuficienta de compuși energetici, scad eficiența celulelor.
DOZARE. CONTRAINDICAŢII. CONCLUZII
DOZARE
O doză tipică de CoQ10 este de 30 până la 90 mg pe zi, administrată în doze divizate, dar cantitatea recomandată poate fi de până la 200 mg pe zi.
Este recomandată consultarea medicului înainte de începerea unei cure cu coenzima Q10.
ABSORBȚIE
Coenzima Q10 este solubilă în grăsimi, deci este mai bine absorbit când este luat cu o masă care conține bogată in grăsimi.
Efectul clinic nu este imediat și poate dura până la opt săptămâni.
ATENȚIONĂRI
Persoanele care iau medicamente tiroidiene dar și chimioterapice ar trebui să se adreseze medicilor lor înainte de a utiliza suplimente Coenzima Q10.
Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța sa, suplimentele CoQ10 nu sunt recomandate copiilor sau femeilor însărcinate sau care alăptează.
Coenzima Q10 ar putea scădea eficienta unor clase medicamentoase precum anticoagulante (Warfarina).
Asocierea este contraindicate deoarece ar putea crește riscul apariţiei unui cheag de sânge
CONCLUZII
Coenzima Q10 (ubiquinonă / ubiquinol) este o chinonă solubilă în grăsimi cu o structură similară cu cea a vitaminei K.
Conținutul întregului corp al Coenzimei Q10 este de aproximativ 500–1500 mg și scade odată cu vârsta.
Coenzima Q10 se găsește în întregul corp în membranele celulare, în special în cele mitocondriale. Se gaseste din abundenta în inimă, plămâni, ficat, rinichi, splină, pancreas și glandele suprarenale.
REFERINŢE ŞTIINŢIFICE
- Battino M, Ferreiro MS, Bomparde S, Leone L, Mosca F, Bullon P. Elevated hydroperoxide levels and antioxidant patterns in Papillon-Lefevre syndrome. J Periodontol. 2001; 72:1760–6.
- Battino M, Bullon P, Wilson M, Newman N. Oxidative injury and inflammatory periodontal diseases: The challenge of antioxidants to free radicals and reactive oxygen species. Crit Rev Oral Biol Med. 1999; 10:458–76.
- Saini R, Saini S, Sharma S. Antioxidants accelerates cellular health. Int J Green Pharm. 2010; 3:212.