Sus

CHIMIA ROZMARINULUI

CHIMIA ROZMARINULUI

Rosmarinus officinalis L

Titlul acestui articol te duce cu gândul la compuşii chimici pe care rozmarinul le conţine, însă nu cu acest aspect voi începe.

     Originea acestei plante datează încă din antichitate şi  Evul Mediu fiind considerată magică. Rozmarinul a fost folosit în mod tradițional pentru a ajuta la ameliorarea durerilor musculare, îmbunătățirea memoriei, stimularea sistemului imunitar, circulator și promovarea creșterii părului.

     În zilele noastre această parte mistică a dispărut şi au apărut dovezile ştiinţifice, care demonstrează beneficiile pe care le are asupra sănătăţii.

     Rozmarinul are un miros caracteristic şi este folosit în bucătărie ca un condiment culinar, în industria parfumurilor corporale şi cosmetologie dar şi ca tratament în anumite afecţiuni. Face parte din familia de mentă Lamiaceae, unde regăsim şi alte plante aromatice precum oregano, cimbru, busuioc și lavandă, fiecare dintre ele având un miros  uşor de identificat pentru fiecare în parte.

     Constituenţii chimici însă sunt responsabili de multiplele efecte farmacologice.

     Carnosol, acid rosmarinic şi acid cafeic de exemplu, sunt responsabili pentru activitatea antioxidantă . Pe lângă aceştia un rol important îl joacă şi diterpenele majore şi bine-nţeles componentele uleiului esențial.

     Uleiurile esențiale reprezintă amestecuri complexe de compuși volatili cu miros puternic, care sunt sintetizați în mai multe organe vegetale și care exercită diverse funcții biologice.

     Uleiul esenţial de rozmarin , din punct de vedere chimic este alcatuit  în cea mai mare parte din 1,8-cineol, α-pinen şi camfor.Acesta are proprietăţi antimicrobiene şi este capabil să prelungească printre altele, termenul de valabilitate al produselor alimentare .

Utilizat necorespunzător poate provoca reacţii de natură alergică, prurit şi urticarie.

    Mecanismul de acțiune al acestor compuși a fost larg discutat în mai multe publicații de specialitate. De exemplu, Höulihan și colab, au stabilit că proprietățile antioxidante ale rozmarinului sunt atribuite bogăției sale în chinone izoprenoide, care acționează ca terminatori ai lanțului radicalilor liberi și chelatori ai speciilor reactive de oxigen (ROS). Mai exact, pot inhiba apariţia radicalilor liberi.

 

     Unele studii au demonstrat activitatea antibacteriană a uleiului de rozmarin, împotriva E. coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus și Salmonella choleraesuis.

    Efectul antimicrobian al rozmarinului este rezultatul acțiunii acidului rozmarinic, care interacționează cu membrana celulară, provocând modificări ale materialului genetic.

Beneficii pentru sănătate
Îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea

       Potrivit cercetărilor prezentate în Therapeutic Advances, aroma din rozmarin poate îmbunătăți concentrarea, performanța, viteza și acuratețea unei persoane și, într-o măsură mai mică, starea lor de spirit.

Protecţie neurologică

    Acidul carnosic este un antioxidant puternic, util în prevenirea problemelor la nivelul creierului, cauzate de excesul de radicali liberi.

Protecţie anticancer

     Un studiu publicat în Bioscience, Biochemistry and Biotechnology, a concluzionatrozmarinul ar putea fi util în cancerul mamar şi în tratarea leucemiei datorită efectului antiinflamator şi antitumoral, efecte în curs de cercetare.

Util în combatarea stresului şi a anxietăţii

    Tulburările emoționale, cum ar fi anxietatea, reprezintă o povară imensă asupra sănătății din întreaga lume. Studiile sugerează că stresul ar putea duce la pierderea celulelor neuronale, atrofie și reducerea volumului structurilor cheie din creier.

     Datorită compoziţiei bogate în polifenoli (acid rosmarinic, acid carnosic), rozmarinul se crede că are efecte asupra tulburărilor psihiatrice sau funcțiilor neurologice precum proprietăți antidepresive și anti-anxietate.

Boala Parkinson

    Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă , care cauzează dezechilibre motorii. Simptomele clinice  se caracterizează printr-o combinație de bradikinezie, tremor în stare de repaus, rigiditate și instabilitate posturală.

 

   Studiile în vitro şi în vivo au demonstrat acidul carnosic, inhibă apoptoza celulară şi protejează împotriva neurotoxicității.

Uleiul de rozmarin

       Într-un studiu, efectele analgezice ale uleiului esenţial de rozmarin administrat pe cale orală (10-20 mg/Kg) şi interacţiunile farmacodinamice cu paracetamolul (acetaminofen 60 mg/kg) şi codeină (30 mg/ Kg), au fost investigate la şoareci.

 

     Rezultatele susţin un potenţial sinergism benefic al uleiului de rozmarin în combinaţie cu medicamente analgezice , pentru gestionarea durerii. 

 

      O cercetare amănunţită asupra acestui fapt, a demonstrat de asemenea, că uleiul de rozmarin a îmbuntăţit absorbţia percutanată a gelului topic ce conţinea diclofenac.

 

    Înainte de administrarea oricărei terapii ce include produse extrase din rozmarin, este recomandat să vă adresaţi medicului.

 

BIBLIOGRAFIE

1. Knupp K, Parsons J. Nervous system disorders. In: Feldman HM, editor. Developmental-behavioral pediatrics. 4th ed. Philadelphia: Saunders; 2009. pp. 213–223

2. Li JW, Vederas JC. Drug discovery and natural products: end of an era or an endless frontier? Science. 2009;325:161–165. 

3. Boyd A, Bleakley C, Gill C, McDonough S, Hurley DA, Bell P, McVeigh JG, Hannon- Fletcher M. Herbal medicinal products or preparations for neuropathic pain and fibromyalgia. Cochrane Database Syst Rev. 2013;5:CD010528. 

4. Garg G, Adams JD. Treatment of neuropathic pain with plant medicines. Chin J Integr Med. 2012;18:565–570

5. Duke JA. Handbook of Medicinal Herbs. Florida: CRC Press; 2000. pp. 630–632

6. Heinrich M, Kufer J, Leonti M, Pardo-de-Santayana M. 2006. Ethnobotany and ethnopharmacology-interdisciplinary links with the historical sciences. J Ethnopharmacol. 2006;107:157–160. 

7. Al-Sereiti MR, Abu-Amer KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn) and its therapeutic potentials. Indian J Exp Biol. 1999;37:124–130

8. Beninca JP, Dalmarco JB, Pizzolatti MG, Frode TS. Analysis of the anti- inflammatory properties of Rosmarinus officinalis L. in mice. Food Chem. 2011;124:468–475

9. Kayashima T, Matsubara K. Antiangiogenic effect of carnosic acid and carnosol, neuroprotective compounds in rosemary leaves. Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76:115–119. 

10. Bakirel T, Bakirel U, Keles OU, Ulgen SG, Yardibi H. In vivo assessment of antidiabetic and anti-oxidant activities of rosemary (Rosmarinus officinalis) in alloxan-diabetic rabbits. J Ethnopharmacol. 2008;116:64–73. 

11. González-Trujano ME, Pena EI, Martinez AL, Moreno J, Guevara-Fefer P, Deciga- Campos M, et al. Evaluation of the antinociceptive effect of Rosmarinus officinalis L using three different experimental models in rodents. J Ethnopharmacol. 2007;111:476–482.]

12. Hou CW, Lin YT, Chen YL, Wang YH, Chou JL, Ping LY, et al. Neuroprotective effects of carnosic acid on neuronal cells under ischemic and hypoxic stress. Nutr Neurosci. 2012;15:257–263

13. Hosseinzadeh H, Karimi G, Noubakht M. Effects of Rosmarinus officinalis L aerial parts essential oil on intact memory and scopolamine-induced learning deficits in rats performing the Morris water maze task. AJMP. 2004;4:51–57. 

14. Machado DG, Bettio LEB, Cunha MP, Capra JC, Dalmarco JB, Pizzolatti MG, et al. Antidepressant-like effect of the extract of Rosmarinus officinalis in mice: involvement of the monoaminergic system. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2009;33:642–650. 

15. Sasaki K, El Omri A, Kondo S, Han J, Isoda H. Rosmarinus officinalis polyphenols produce antidepressant like effect through monoaminergic and cholinergic functions modulation. Behav Brain Res. 2013;238:86–94. 

16. El-Naggar SA, Abdel-Farid IB, Germoush MO, Elgebaly HA, Alm-Eldeen AA. Efficacy of Rosmarinus officinalis leaves extract against cyclophosphamide-induced hepatotoxicity. Pharm Biol. 2016;1:1–10

17. Aguilar F, Autrup H, Barlow S, Castle L, Crebelli R, Dekrant W, et al. Use of rosemary extracts as a16 food additive–scientific opinion of the panel on food additives, flavorings, processing aids and materials in contact with food. EFSA J. 2008;721:1–29. 

18. Tal Friedman ND. The effect of rosmarinic acid on immunological and neurological systems: a basic science and clinical review. JRM. 2015;4:50–60. 

19. Wang QL, Li H, Li XX, Cui CY, Wang R, Yu NX, et al. Acute and 30-day oral toxicity studies of administered carnosic acid. Food Chem Toxicol. 2012;50:4348–4355.

20. Okamura N, Haraguchi H, Hashimoto K, Yagi A. Flavonoidsin Rosmarinus officinalis leaves. Phytochemistry. 1994 a;37:1463–1466. 

21. Zeng HH, Tu PF, Zhou K, Wang H, Wang BH, Lu JF. Anti-oxidant properties of phenolic diterpenes from Rosmarinus officinalis. Acta Pharmacol Sin. 2001;22:1094–1098. 

22. Hosseinzadeh H, Nourbakhsh M. Effect of Rosmarinus officinalis L aerial parts extract on morphine withdrawal syndrome in mice. Phytother Res. 2003;17:938–941. 

23. Okamura N, Fujimoto Y, Kuwabara S, Yagi A. High-performance liquid chromatographic determination of carnosic acid and carnosol in Rosmarinus officinalis and Salvia officinalis. J Chromatogr A. 1994 B;679:381–386. 

24. Borras-Linares I, Stojanovic Z, Quirantes-Pine R, Arraez-Roman D, Svarc-Gajic J, Fernandez-Gutierrez A, et al. Rosmarinus officinalis leaves as a natural source of bioactive compounds. Int J Mol Sci. 2014;15:20585–20606. 

25. Jayanthy G, Subramanian S. Rosmarinic acid, a polyphenol, ameliorates hyperglycemia by regulating the key enzymes of carbohydrate metabolism in high fat diet—STZ induced experimental diabetes mellitus. Biomed Prev Nutr. 2014;4:431–437. 

26. Lipina C, Hundal HS. Carnosic acid stimulates glucose uptake in skeletal muscle cells via a PME-1/PP2A/PKB signalling axis. Cell Signal. 2014;26:2343–2349

27. Birtic S, Dussort P, Pierre FX, Bily AC, Roller M. Carnosic acid. Phytochemistry. 2015;115:9–19. 

28. Sedighi R, Zhao Y, Yerke A, Sang S. Preventive and protective properties of rosemary (Rosmarinus officinalis L) in obesity and diabetes mellitus of metabolic disorders: a brief review. Curr Opin Food Sci. 2015;2:58–70. 

29. Lepine JP, Briley M. The increasing burden of depression. Neuropsychiatr Dis Treat. 2011;7:3–7

30. Nemeroff C. Recent advances in the neurobiology of depression. Psychopharmacol Bull. 2001;36:6–23. 

31. Gonul AS, Akdeniz F, Taneli F, Donat O, Eker C, Vahip S. Effect of treatment on serum brain–derived neurotrophic factor levels in depressed patients. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2005;255:381–386. 

32. Peng GJ, Tian JS, Gao XX, Zhou YZ, Qin XM. Research on the pathological mechanism and drug treatment mechanism of depression. Curr Neuropharmacol. 2015;13:514–523. 

33. Machado DG, Cunha MP, Neis VB, Balen GO, Colla AR, Grando J, et al. Rosmarinus officinalis L hydroalcoholic extract, similar to fluoxetine, reverses depressive-like behavior without altering learning deficit in olfactory bulbectomized mice. J Ethnopharmacol. 2012 a;143:158–169. 

34. Machado DG, Neis VB, Balen GO, Colla A, Cunha MP, Dalmarco JB, et al. Antidepressant-like effect of ursolic acid isolated from Rosmarinus officinalis L in mice: evidence for the involvement of the dopaminergic system. Pharmacol Biochem Behav. 2012 B;103:204–211

35. Machado DG, Cunha MP, Neis VB, Balen GO, Colla A, Bettio LE, et al. Antidepressant- like effects of fractions, essential oil, carnosol and betulinic acid isolated from Rosmarinus officinalis L. Food Chem. 2013;136:999–1005

36. Fallarini S, Miglio G, Paoletti T, Minassi A, Amoruso A, Bardelli C, et al. Clovamide and rosmarinic acid induce neuroprotective effects in in vitro models of neuronal death. Br J Pharmacol. 2009;157:1072–1084. 

37. Gemma C, Vila J, Bachstetter A, Bickford BC. Brain Aging: Models, Methods, and Mechanisms. Boca Raton, FL: CRC Press; 2007. Oxidative stress and the aging brain: brain from theory to prevention

38. Wang X, Wang W, Li L, Perry G, Lee HG, Zhu X. Oxidative stress and mitochondrial dysfunction in Alzheimer’s disease. Biochim Biophys Acta. 2014;1842:1240–1247

39. Farr SA, Niehoff ML, Ceddia MA, Herrlinger KA, Lewis BJ, Feng S, et al. Effect of botanical extracts containing carnosic acid or rosmarinic acid on learning and memory in SAMP8 mice. Physiol Behav. 2016;15:328–338. 

40. Polgar L. The prolyl oligopeptidase family. Cell Mol Life Sci. 2002;59:349–362. 

41. Park DH, Park SJ, Kim JM, Jung WY, Ryu JH. Subchronic administration of rosmarinic acid, a natural prolyl oligopeptidase inhibitor, enhances cognitive performances. Fitoterapia. 2010;81:644–648

42. Song H, Xu L, Zhang R, Cao Z, Zhang H, Yang L, et al. Rosemary extract improves cognitive deficits in a rats model of repetitive mild traumatic brain injury associated with reduction of astrocytosis and neuronal degeneration in hippocampus. Neurosci Lett. 2016;27:95–101. 

43. Moss M, Cook J, Wesnes K, Duckett P. Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. Int J Neurosci. 2003;113:15–38. 

44. McCaffrey R, Thomas DJ, Kinzelman AO. The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students. Holist Nurs Pract. 2009;23:88–93. 

45. Pengelly A, Snow J, Mills SY, Scholey A, Wesnes K, Butler LR. Short-Term Study on the effects of rosemary on cognitive function in an elderly population. J Med Food. 2012;15:10–17. 

46. Balu DT, Lucki I. Adult hippocampal neurogenesis: regulation, functional implications, and contribution to disease pathology. Neurosci Biobehav Rev. 2009;33:232–252. 

47. Candelario-Jalil E, Mhadu NH, Al-Dalain SM, Martinez G, Leon OS. Time course of oxidative damage in different brain regions following transient cerebral ischemia in gerbils. Neurosci Res. 2001;41:233–241. 

48. Evans WJ. Vitamin E, vitamin C, and exercise. Am J Clin Nutr. 2000;72:647s–652s.

49. Rasoolijazi H, Mehdizadeh M, Soleimani M, Nikbakhte F, Eslami Farsani M, Ababzadeh S. The effect of rosemary extract on spatial memory, learning and anti-oxidant enzymes activities in the hippocampus of middle-aged rats. Med J Islam Repub Iran. 2015;29:225–235. 

50. Terry RD, Masliah E, Salmon DP, Butters N, DeTeresa R, Hill R, et al. Physical basis of cognitive alterations in Alzheimer’s disease: synapse loss is the major correlate of cognitive impairment. Ann Neurol. 1991;30:572–580. 

51. Smith CD, Carney JM, Starke-Reed PE, Oliver CN, Stadtman ER, Floyd RA, et al. Excess brain protein oxidation and enzyme dysfunction in normal aging and in Alzheimer disease. Proc Natl Acad Sci U S A. 1991;88:10540–10543. 

52. Cho DH, Nakamura T, Fang J, Cieplak P, Godzik A, Gu Z, Lipton SA. S- nitrosylation of Drp1 mediates beta-amyloid-related mitochondrial fission and neuronal injury. Science. 2009;324:102–105

53. Satoh T, McKercher SR, Lipton SA. Nrf2/ARE-mediated anti-oxidant actions of proelectrophilic drugs. Free Radic Biol Med. 2013;65:645–657

54. Zhang D, Lee B, Nutter A, Song P, Dolatabadi N, Parker J, et al. Protection from cyanideinduced brain injury by the Nrf2 transcriptional activator carnosic acid. J Neurochem. 2015;133:898–908. 

55. Lipton SA, Rezaie T, Nutter A, Lopez KM, Parker J, Kosaka K, et al. Therapeutic advantage of pro-electrophilic drugs to activate the Nrf2/ARE pathway in Alzheimer’s disease models. Cell Death Dis. 2016;7:e2499. 

56. Kwon SH, Lee HK, Kim JA, Hong SI, Kim HC, Jo TH, et al. Neuroprotective effects of chlorogenic acid on scopolamine- induced amnesia via anti-acetylcholinesterase and anti-oxidative activities in mice. Eur J Pharmacol. 2010;649:210–217. 

57. Francis PT, Palmer AM, Snape M. The cholinergic hypothesis of Alzheimer’s disease: a review of progress. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1999;66:137–147. 

58. Darvesh S, Hopkins D, Geula C. Neurobiology of butyrylcholinesterase. Nat Rev Neurosci. 2003;4:131–138. 

59. Ciro A, Park J, Burkhard G, Yan N, Geula C. Biochemical differentiation of cholinesterases from normal and Alzheimer’s disease cortex. Curr Alzheimer Res. 2012;9:138–143

60. Ozarowski M, Mikolajczak PL, Bogacz A, Gryszczynska A, Kujawska M, Jodynis-Liebert J, et al. Rosmarinus officinalis L. leaf extract improves memory impairment and affects acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase activities in rat brain. Fitoterapia. 2013;91:261–271. 

61. Jimbo D, Kimura Y, Taniguchi M, Inoue M, Urakami K. Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s disease. Psychogeriatrics. 2009;9:173–179. 

62. Kwan P, Brodie MJ. Refractory epilepsy: mechanisms and solutions. Expert Rev Neurother. 2006;6:397–406. 

63. Lewerenz J, Maher P. Chronic glutamate toxicity in neurodegenerative diseases – What is the evidence? Front Neurosci. 2015;9:469. 

64. Ribeiro FM, Vieira LB, Pires RG, Olmo RP, Ferguson SS. Metabotropic glutamate receptors and neurodegenerative diseases. Pharmacol Res. 2017;115:179–191

65. Wang Q, Yu S, Simonyi A, Sun GY, Sun AY. Kainic acid-mediated excitotoxicity as a model for neurodegeneration. Mol Neurobiol. 2005;31:3–16

66. Doolaege EH, Vossen E, Raes K, De Meulenaer B, Verhé R, Paelinck H, et al. Effect of rosemary extract dose on lipid oxidation, colour stability and anti-oxidant concentrations, in reduced nitrite liver pâtés. Meat Sci. 2012;90:925–931. 

67. Naderali E, Nikbakht F, Ofogh SN, Rasoolijazi H. The role of rosemary extract in degeneration of hippocampal neurons induced by kainic acid in the rat: A behavioral and histochemical approach. J Integr Neurosci. 2018;17:31–43. 

68. Ermak G, Davies KJ. Calcium and oxidative stress: from cell signaling to cell death. Mol Immunol. 2002;38:713–721. 

69. Chan SL, Liu D, Kyriazis GA, Bagsiyao P, Ouyang X, Mattson MP. Mitochondrial uncoupling protein-4 regulates calcium homeostasis and sensitivity to store depletion-induced apoptosis in neural cells. J Biol Chem. 2006;281:37391–37403. 

70. Perez-Reyes E. Molecular physiology of low-voltage-activated T-type calcium channels. Physiol Rev. 2003;83:117–161. 

71. Catterall WA, Goldin AL, Waxman SG. International Union of Pharmacology XLVII Nomenclature and structure-function relationships of voltage-gated sodium channels. Pharmacol Rev. 2005;57:397–409. 

72. El Alaoui C, Chemin J, Fechtali T, Lory P. Modulation of T-type Ca2+ channels by lavender and rosemary extracts. PLoS One. 2017;12:e0186864. 

73. Ali R, Chiamwongpaet S, Mravcík V, Poznyak V, Uchtenhagen A. WHO collaborative study on substitution therapy of opioid dependence and HIV/AIDS. 2005 

74. Sadock BJ, Kaplan HI, Sadock VA. Kaplan & Sadock’s synopsis of psychiatry: behavioral sciences/clinical psychiatry. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins; 2007. 

75. Hosseinzadeh H, Ramezani M, Shahsavand S. Effect of Rosmarinus officinalis L aerial parts extract and fractions on morphine withdrawal syndrome in mice. J Med Plants. 2006;4:27–35.

76. Solhi H, Salehi B, Alimoradian A, Pazouki S, Taghizadeh M, Saleh AM, et al. Beneficial effects of Rosmarinus Officinalis for treatment of opium withdrawal syndrome during addiction treatment programs: A Clinical Trial. Addict Health. 2013;5:90–94. 

77. Alnamer R, Alaoui K, Bouidida EH, Benjouad A, Cherrah Y. Psychostimulant activity of Rosmarinus officinalis essential oils. J Nat Prod. 2012;5:83–92. 

78. Treede RD, Jensen TS, Campbell JN, Cruccu G, Dostrovsky JO, Griffin JW, et al. Neuropathic pain redefinition and a grading system for clinical and research purposes. Neurology. 2008;70:1630–1635. 

79. Sacerdote P, Franchi S, Moretti S, Castelli M, Procacci P, Magnaghi V, et al. Cytokine modulation is necessary for efficacious treatment of experimental neuropathic pain. J Neuroimmune Pharmacol. 2013;8:202–211. 

80. Valsecchi AE, Franchi S, Panerai AE, Rossi A, Sacerdote P, Colleoni M. The soy isoflavone genistein reverses oxidative and inflammatory state neuropathic pain, neurotrophic and vasculature deficits in diabetes mouse model. Eur J Pharmacol. 2011;650:694–702. 

81. Gao YJ, Ji RR. Targeting astrocyte signaling for chronic pain. Neurotherapeutics. 2010;7:482–493. 

82. Hingtgen CM, Waite KJ, Vasko MR. Prostaglandins facilitate peptide release from rat sensory neurons by activating the adenosine 3’ 5’-cyclic monophosphate transduction cascade. J Neurosci. 1995;15:5411–5419

83. Page-McCaw A, Ewald AJ, Werb Z. Matrix metalloproteinases and the regulation of tissue remodeling. Nat Rev Mol Cell Biol. 2007;8:221–233. ]

84. Ji RR, Xu ZZ, Wang X, Lo EH. Matrix metalloprotease regulation of neuropathic pain. Trends Pharmacol Sci. 2009;30:336–340. 

85. Emami F, Ali-Beig H, Farahbakhsh S, Mojabi N, Rastegar-Moghadam B, Arbabian S, et al. Hydroalcoholic extract of rosemary (Rosmarinus officinalis L) and its constituent carnosol inhibit formalin-induced pain and inflammation in mice. Pak J Biol Sci. 2013;16:309–316. 

 

 

Please follow and like us:
error: Alert: Content is protected !!