Top

BENEFICIILE CONSUMULUI DE OVĂZ

BENEFICIILE CONSUMULUI DE OVĂZ

Beneficiile ovăzului pentru piele, păr și sănătate

Ovăzul (Avena sativa) este o cereală integrală cultivată în principal în America de Nord și Europa.

Sunt o sursă foarte bună de fibre, în special beta-glucan, și sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.

POATE REDUCE COLESTEROLUL

Studiile au confirmat în mod repetat că ovăzul poate reduce nivelul colesterolului, ceea ce vă poate reduce riscul de boli de inimă.

 

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial, iar colesterolul ridicat este un factor major de risc – în special colesterolul LDL oxidat (rău).

 

Capacitatea ovăzului de a reduce colesterolul este atribuită în principal conținutului lor de beta-glucan.

Beta-glucanul poate încetini absorbția grăsimilor și a colesterolului prin creșterea vâscozității alimentelor pe care le-ați consumat.

Odată ajuns în intestin, se leagă de acizii biliari bogați în colesterol, pe care ficatul îi produce pentru a ajuta digestia. Beta-glucanul transportă apoi acești acizi în tractul digestiv și în cele din urmă în afara corpului.

În mod normal, acizii biliari sunt reabsorbiți în sistemul digestiv, dar beta-glucanul inhibă acest proces, ducând la reducerea nivelului de colesterol.

 

Cercetătorii au stabilit că alimentele care conțin cel puțin 3 grame de beta-glucan pe zi pot reduce riscul de boli de inimă.

POATE PREVENI DIABETUL DE TIP 2

Diabetul de tip 2 a devenit mult mai frecvent în ultimii ani.

 

Această boală se caracterizează prin reglarea anormală a zahărului din sânge, de obicei ca urmare a scăderii sensibilității la hormonul insulină.

 

Beta-glucanii, fibrele solubile din ovăz, au demonstrat beneficii pentru controlul glicemiei.

 

S-a constatat că unele cantități modeste de beta-glucani din ovăz moderează răspunsurile atât la glucoză, cât și la insulină după mesele bogate în carbohidrați.

 

La persoanele cu diabet de tip 2 și rezistență severă la insulină, o intervenție dietetică de 4 săptămâni cu fulgi de ovăz a dus la o reducere cu 40% a dozei de insulină necesară pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

 

Studiile sugerează că beta-glucanii pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, amânând sau prevenind apariția diabetului de tip 2, dar un studiu de revizuire a concluzionat că dovezile sunt inconsistente.

 

Ovăzul întreg fiert provoacă răspunsuri scăzute la glucoză și insulină, dar răspunsurile cresc semnificativ dacă ovăzul este măcinat în făină înainte de gătit.

POT REDUCE RISCUL DE ASTM ÎN COPILĂRIE

Astmul este cea mai frecventă boală cronică la copii.

 

Este o tulburare inflamatorie a căilor respiratorii – tuburile care transportă aerul către și din plămânii unei persoane.

 

Deși nu toți copiii prezintă aceleași simptome, mulți experimentează tuse recurentă, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

 

Mulți cercetători consideră că introducerea timpurie a alimentelor solide poate crește riscul unui copil de a dezvolta astm și alte boli alergice.

 

Cu toate acestea, studiile sugerează că acest lucru nu se aplică tuturor alimentelor. Introducerea timpurie a ovăzului, de exemplu, poate fi de fapt protectoare.

 

Un studiu raportează că hrănirea cu ovăz la sugari înainte de vârsta de 6 luni este legată de un risc scăzut de astm în copilărie.

POATE AJUTA LA AMELIORAREA CONSTIPAȚIEI

Persoanele vârstnice suferă adesea de constipație, cu mișcări intestinale rare, neregulate, care sunt greu de trecut.

 

Laxativele sunt adesea folosite pentru ameliorarea constipației la vârstnici. Cu toate acestea, deși sunt eficiente, ele sunt, de asemenea, asociate cu pierderea în greutate și calitatea redusă a vieții.

 

Studiile indică faptul că tărâțele de ovăz, stratul exterior bogat în fibre al cerealelor, pot ajuta la ameliorarea constipației la persoanele în vârstă.

 

Un studiu a constatat că bunăstarea s-a îmbunătățit pentru 30 de pacienți vârstnici care au consumat zilnic o supă sau un desert care conțin tărâțe de ovăz timp de 12 săptămâni.

 

Mai mult, 59% dintre acești pacienți au reușit înceteze utilizarea laxativelor după studiul de 3 luni, în timp ce utilizarea laxativă generală a crescut cu 8% în grupul de control.

BIBLIOGRAFIE

Aschner M, Dorman DC. Manganese: pharmacokinetics and molecular mechanisms of brain uptake. Toxicol Rev. 2006;25(3):147-54. doi: 10.2165/00139709-200625030-00002. PMID: 17192121.

Takeda E, Yamamoto H, Yamanaka-Okumura H, Taketani Y. Dietary phosphorus in bone health and quality of life. Nutr Rev. 2012 Jun;70(6):311-21. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00473.x. PMID: 22646125.

Allen KG, Klevay LM. Copper: an antioxidant nutrient for cardiovascular health. Curr Opin Lipidol. 1994 Feb;5(1):22-8. doi: 10.1097/00041433-199402000-00005. PMID: 15559027.

Rayman MP. Selenium and human health. Lancet. 2012 Mar 31;379(9822):1256-68. doi: 10.1016/S0140-6736(11)61452-9. Epub 2012 Feb 29. PMID: 22381456.

Prasad AS. Impact of the discovery of human zinc deficiency on health. J Am Coll Nutr. 2009 Jun;28(3):257-65. doi: 10.1080/07315724.2009.10719780. PMID: 20150599.

Meydani M. Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutr Rev. 2009 Dec;67(12):731-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x. PMID: 19941618.

Nie L, Wise ML, Peterson DM, Meydani M. Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production. Atherosclerosis. 2006 Jun;186(2):260-6. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2005.07.027. Epub 2005 Sep 1. PMID: 16139284.

Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008 Nov;300(10):569-74. doi: 10.1007/s00403-008-0858-x. Epub 2008 May 7. PMID: 18461339.

Whitehead A, Beck EJ, Tosh S, Wolever TM. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1413-21. doi: 10.3945/ajcn.114.086108. Epub 2014 Oct 15. PMID: 25411276; PMCID: PMC5394769.

Alminger M, Eklund-Jonsson C. Whole-grain cereal products based on a high-fibre barley or oat genotype lower post-prandial glucose and insulin responses in healthy humans. Eur J Nutr. 2008 Sep;47(6):294-300. doi: 10.1007/s00394-008-0724-9. Epub 2008 Jul 16. PMID: 18633670.

Braaten JT, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, Bradley-White P, Collins MW. Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur J Clin Nutr. 1994 Jul;48(7):465-74. PMID: 7956987.

Chen J, He J, Wildman RP, Reynolds K, Streiffer RH, Whelton PK. A randomized controlled trial of dietary fiber intake on serum lipids. Eur J Clin Nutr. 2006 Jan;60(1):62-8. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602268. PMID: 16132055.

Wang L, Newman RK, Newman CW, Hofer PJ. Barley beta-glucans alter intestinal viscosity and reduce plasma cholesterol concentrations in chicks. J Nutr. 1992 Nov;122(11):2292-7. doi: 10.1093/jn/122.11.2292. PMID: 1331384.

Tosh SM. Review of human studies investigating the post-prandial blood-glucose lowering ability of oat and barley food products. Eur J Clin Nutr. 2013 Apr;67(4):310-7. doi: 10.1038/ejcn.2013.25. Epub 2013 Feb 20. PMID: 23422921.

Lammert A, Kratzsch J, Selhorst J, Humpert PM, Bierhaus A, Birck R, Kusterer K, Hammes HP. Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008 Feb;116(2):132-4. doi: 10.1055/s-2007-984456. Epub 2007 Dec 20. PMID: 18095234.

Jenkins DJ, Wesson V, Wolever TM, Jenkins AL, Kalmusky J, Guidici S, Csima A, Josse RG, Wong GS. Wholemeal versus wholegrain breads: proportion of whole or cracked grain and the glycaemic response. BMJ. 1988 Oct 15;297(6654):958-60. doi: 10.1136/bmj.297.6654.958. PMID: 3142566; PMCID: PMC1834634.

Liljeberg H, Granfeldt Y, Björck I. Metabolic responses to starch in bread containing intact kernels versus milled flour. Eur J Clin Nutr. 1992 Aug;46(8):561-75. PMID: 1396475.

Hoffenberg EJ, Haas J, Drescher A, Barnhurst R, Osberg I, Bao F, Eisenbarth G. A trial of oats in children with newly diagnosed celiac disease. J Pediatr. 2000 Sep;137(3):361-6. doi: 10.1067/mpd.2000.109003. PMID: 10969261.

Holm K, Mäki M, Vuolteenaho N, Mustalahti K, Ashorn M, Ruuska T, Kaukinen K. Oats in the treatment of childhood coeliac disease: a 2-year controlled trial and a long-term clinical follow-up study. Aliment Pharmacol Ther. 2006 May 15;23(10):1463-72. doi: 10.1111/j.1365-2036.2006.02908.x. PMID: 16669961.

Hernando A, Mujico JR, Mena MC, Lombardía M, Méndez E. Measurement of wheat gluten and barley hordeins in contaminated oats from Europe, the United States and Canada by Sandwich R5 ELISA. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2008 Jun;20(6):545-54. doi: 10.1097/MEG.0b013e3282f46597. PMID: 18467914.

Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.

Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014 Oct;13(10):1180-3; quiz 1184-5. PMID: 25607551.

SOMPAYRAC LM, ROSS C. Colloidal oatmeal in atopic dermatitis of the young. J Fla Med Assoc. 1959 Jun;45(12):1411-2. PMID: 13654685.

Asher I, Pearce N. Global burden of asthma among children. Int J Tuberc Lung Dis. 2014 Nov;18(11):1269-78. doi: 10.5588/ijtld.14.0170. PMID: 25299857.

Fiocchi A, Assa’ad A, Bahna S; Adverse Reactions to Foods Committee; American College of Allergy, Asthma and Immunology. Food allergy and the introduction of solid foods to infants: a consensus document. Adverse Reactions to Foods Committee, American College of Allergy, Asthma and Immunology. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Jul;97(1):10-20; quiz 21, 77. doi: 10.1016/s1081-1206(10)61364-6. PMID: 16892776.

Nwaru BI, Takkinen HM, Niemelä O, Kaila M, Erkkola M, Ahonen S, Haapala AM, Kenward MG, Pekkanen J, Lahesmaa R, Kere J, Simell O, Veijola R, Ilonen J, Hyöty H, Knip M, Virtanen SM. Timing of infant feeding in relation to childhood asthma and allergic diseases. J Allergy Clin Immunol. 2013 Jan;131(1):78-86. doi: 10.1016/j.jaci.2012.10.028. Epub 2012 Nov 22. PMID: 23182171.

Abrams EM, Becker AB. Introducing solid food: age of introduction and its effect on risk of food allergy and other atopic diseases. Can Fam Physician. 2013 Jul;59(7):721-2. PMID: 23851527; PMCID: PMC3710027.

Norton C. Constipation in older patients: effects on quality of life. Br J Nurs. 2006 Feb 23-Mar 8;15(4):188-92. doi: 10.12968/bjon.2006.15.4.20542. PMID: 16603983.

Sturtzel B, Dietrich A, Wagner KH, Gisinger C, Elmadfa I. The status of vitamins B6, B12, folate, and of homocysteine in geriatric home residents receiving laxatives or dietary fiber. J Nutr Health Aging. 2010 Mar;14(3):219-23. doi: 10.1007/s12603-010-0053-6. PMID: 20191257.

Rondanelli M, Opizzi A, Monteferrario F. Le attività biologiche dei beta-glucani [The biological activity of beta-glucans]. Minerva Med. 2009 Jun;100(3):237-45. Italian. PMID: 19571787.

Rahar, Sandeep et al. “Preparation, characterization, and biological properties of β-glucans.” Journal of advanced pharmaceutical technology & research vol. 2,2 (2011): 94-103. doi:10.4103/2231-4040.82953

https://www.telegraph.co.uk/sponsored/lifestyle/bedroom-ideas/11681583/foods-for-falling-sleep.html

Please follow and like us: