Top

AZITROMICINA ÎN TERAPIILE COVID19

AZITROMICINA ÎN TERAPIILE COVID19

      Antibioticele reprezintă o clasă medicamentoasă cu proprietăţi bactericide ( distrug anumite bacterii patogene) sau bacteriostatice ( inhibă creşterea bacteriilor patogene). Acestea sunt utilizate în diferite infecţii cauzate de bacterii aerobe şi anaerobe, bacili gram-pozitivi şi gram-negativi.

      Azitromicina este un antibiotic din clasa macrolidelor utilizat în tratarea unor infecţii bacteriene care are proprietatea de a inhiba proliferarea bacteriană deoarece se leagă de subunitatea 50S a ribozomului.

Efectul este dependent de doza administrată deoarece poate avea efect bacteriostatic administrat în concentraţii obişnuite de 500 mg sau bactericid administrat în doze mari.

 

1.MECANISM FARMACOLOGIC

 

     Virusul SARS-Cov-2 identificat pentru prima dată în Wuhan, China este responsabil de declanşarea pandemiei care a afectat întreaga populaţie a lumii.

     Provocarea majoră a cercetătorilor a fost găsirea unor terapii medicamentoase menite să ajute pacientul infectat cu acest virus.

     Exemplific trei tipuri de terapii cercetate intens de oamenii de ştiinţă:

     În primul rând terapii antivirale care să oprească replicarea virusului în corpul-gazdă și care să inhibe progresia către forma gravă a bolii.

     Acest tip de terapie este țintită pentru perioada pre-simptomatică sau simptomatică precoce.

Exemple:

REMDESIVIR

FAVIPIRAVIR

INTERFERON

Terapii imunodulatoare

     Au ca scop întreruperea buclelor de feedback proinflamator pentru a oprit tranziția către forma gravă a bolii.

Exemple:

CORTICOSTEROIZI

TOCILIZUMAB

      Ultima include terapiile după vindecarea bolii cauzate de virusul SARS-COV-2.

      Am realizat această introducere deoarece se poate observa că azitromicina nu se regăseşte în schemele generale de tratament deoarece există dovezi slabe cu privire la efectele antivirale și imunomodulatoare care, în plus, nu se bazează în special pe rezultatele obţinute la pacienții cu COVID-19.

       Prin urmare, acest antibiotic este recomandat de unii cercetători doar ca tratament empiric al pneumoniei dobândite care apare în formele grave, deși nu toate ghidurile actuale de tratament sunt de acord.

       De exemplu, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Regatul Unit a elaborat un ghid orientativ care vizează îmbunătățirea prescrierii de antibiotice in formele bolii cauzate de virusul SARS-Cov-2.

      Conform acestui ghid, în  absența co-infecției bacteriene, terapia cu antibiotice este contraindicată pentru pneumonia COVID-19, deoarece ar fi ineficientă având în vedere etiologia să virală.

       Prin urmare, conform NICE, utilizarea antibioticelor ar trebui să se limiteze doar la gestionarea acelor situații în care sunt suspectate sau confirmate co-infecții pulmonare bacteriene.

 

  1. STUDII CLINICE

 

     Un studiu deschis non-randomizat din Franța a recrutat 42 de persoane spitalizate cu COVID-19 şi pe parcursul a 14 zile au fost tratați cu hidroxiclorochină 600 mg pe zi şi cu azitromicină suplimentară (500 mg în ziua 1, urmată de 250 mg pe zi pentru următoarele 4 zile) pentru a preveni suprainfecția bacteriană.

      Există mai multe probleme metodologice şi de etică legate de aceast studiu legate de raportarea slabă, lipsa datelor PCR și excluderea nejustificată a pacienților cu rezultate importante din punct de vedere clinic.

      Într-un alt mic studiu francez recent realizat pe unsprezece pacienți cu COVID-19 tratați cu hidroxiclorochină plus azitromicină, la aceeași doză utilizată de Gautret și colab (cazul prezentat anterior) datele nu au fost foarte concludente. Dintre acești 11 pacienți, unul dintre ei a murit iar doi au fost transferați la terapie intensivă.     

     La sfârșitul studiului, opt pacienți (73%) erau încă pozitivi pentru SARS-Cov-2, la 5-6 zile după începerea tratamentului.

     Rezultatele au fost similare cu studiul prezentat anterior, cercetările fiind limitate și din cauza numărul mic de participanţi și de lipsa randomizării.

     Un alt studiu mai mare a înrolat 1438 de pacienți spitalizați diagnosticaţi cu COVID-19.  Dintre aceștia, 735 (51,1%) au primit hidroxiclorochină plus azitromicină, 271 (18,8%) au primit hidroxiclorochină singură, 211 (14,7%) au fost tratați numai cu azitromicină și 221 (15,4%) au fost tratați cu alte medicamente.

     Nici de această dată rezultatele nu au arătat diferențe semnificative  în ceea ce privește mortalitatea pacienților cărora li se administrează hidroxiclorochină + azitromicină, hidroxiclorochină singură sau azitromicină singură, comparativ cu pacienții care nu primesc niciunul dintre aceste medicamente.

     Societățile științifice majore, agențiile de reglementare a medicamentelor și organizațiile de sănătate publică nu au recomandat utilizarea azitromicinei în COVID-19. De exemplu, OMS și EMA nu au emis nicio declarație cu privire la siguranța și eficacitatea acestei combinații de tratament.

     Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că utilizarea azitromicinei, singură sau în combinație cu hidroxiclorochină / clorochină, pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 nu este recomandată, cu excepția cazului în care apar suprainfecții bacteriene

 

     Până în prezent, există 20 de studii clinice în curs privind utilizarea azitromicinei, singură sau în combinație cu alte medicamente, în tratarea COVID-19 înregistrate în clinictrials.gov

 

  1. ATENŢIONĂRI SPECIALE

 

     Unele macrolide sunt bine cunoscute ca fiind aritmogene, în special eritromicina. Se crede că azitromicina este una dintre cele mai sigure macrolide dar există si informații contradictorii cu privire la riscul de aritmie.

     La nivel preclinic, efectele proaritmogene ale azitromicinei au fost investigate pe diferite animale (cobai, iepuri și câini) şi au  demonstrat că azitromicina nu este asociată cu torsada vârfurilor (torsada vârfurilor se referă la o varietate specifică de tahicardie ventriculară care prezintă caracteristici distincte pe electrocardiograma).

     Torsada vârfurilor se caracterizează printr-un ritm rapid, polimorfic ventricular cu răsucirea caracteristică a complexelor QRS în jurul liniei izoelectric şi de asemenea se asociază cu scăderea presiunii arteriale care poate determină sincopa.

     Un studiu de farmacovigilență a analizat tipurile de evenimente adverse din cadrul FDA din 2004 până în 2011 și a identificat un total de 203 de rapoarte cu evenimente adverse legate de aritmie (de exemplu, prelungirea QT, efect torsadogen, aritmie ventriculară, moarte subită cardiacă) toate aceste reacţii fiind asociate cu utilizarea azitromicinei.

     Versiunea publică a Eudravigilance, baza de date a Agenției Europene pentru Medicamente (ADR) (http://www.adrreports.eu/en/search.html) continue 55 de cazuri de prelungire a intervalului QT la pacienții tratați cu azitromicină, hidroxiclorochină și respectiv clorochină, dintr-un total de 12.764, 15.129 și 1644 de rapoarte pentru fiecare medicament suspectat.

Concluzii

  • Tratamentele descrise mai sus reprezintă doar o mică parte din multitudinea de studii care se desfăşoară în zilele noastre în vederea descoperirii de noi medicamente/terapii utile in tratarea infectiei cu SARS-Cov-2
  • Opțiunile de tratament rămân limitate.
  • Nu există dovezi clare că azitromicina poate exercita efecte benefice în COVID-19 dincolo de activitatea antibacteriană în suprainfecția bacteriană.
  • Organizația Mondială a Sănătății nu a făcut recomandări care sugerează utilizarea azitromicinei cu hidroxiclorochină sau clorochină ca tratament pentru COVID-19, dar unele organizații naționale au adoptat o poziție diferită, recomandând acest lucru ca tratament de primă linie.

Concluzii

  •  Până în prezent, există 20 de studii clinice în curs privind utilizarea azitromicinei, singură sau în combinație cu alte medicamente, în COVID-19 înregistrate în clinictrials.gov
  • Potențialul aritmogen al azitromicinei este mai mic în comparație cu alte macrolide sau alte clase de medicamente antibacteriene, cum ar fi fluorochinolonele.
  • Azitromicina a fost propusă ca medicament pentru tratarea infecției cu COVID-19, deși acest medicament are potențial torsadogen care este motiv de îngrijorare, mai ales dacă este administrat concomitent cu hidroxiclorochină / clorochină.

REFERINŢE ŞTIINŢIFICE

 

1. Angus DC. Optimizing the trade-off between learning and doing in a pandemic. JAMA. 2020 doi: 10.1001/jama.2020.4984.
2. C. Huang, Y. Wang, X. Li, L. Ren, J. Zhao, Y. Hu, et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China, Lancet, 395 (10223) (2020), pp. 497-506
3. Europan Medicines Agency. Global regulators stress need for robust evidence on COVID-19 treatments2020. https://www.ema.europa.eu/en/documents/press-release/global-regulators-stress-need-robust-evidence-covid-19-treatments_en.pdf.
4. Gautret P, Lagier JC, Parola P, Hoang VT, Meddeb L, Mailhe M, Doudier B, Courjon J, Giordanengo V, Vieira VE, Tissot Dupont H, Honoré S, Colson P, Chabrière E, La Scola B, Rolain JM, Brouqui P, Raoult D “Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial.”
5. Italian Medicines Agency (AIFA). Hydroxychloroquine for the treatment of COVID-19adult patients. 2020. https://www.aifa.gov.it/documents/20142/0/idrossiclorochina1-002_01.04.2020.pdf/5d35dbb6-c9e7-1e17-8798-92952512fdcc.
6. Koh TW Pacing Clin Electrophysiol. 2001 Oct; 24(10):1575-6 Risk of torsades de pointes from oral erythromycin with concomitant carbimazole (methimazole) administration
7. Metlay JP, Waterer GW Ann Intern Med. 2020 Aug 18; 173(4):304-305.Treatment of Community-Acquired Pneumonia During the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).Int J Antimicrob Agents. 2020 Jul; 56(1):105949 “Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial.”
8. Pakhale S, Mulpuru S, Verheij TJM, Kochen MM, Rohde GGU, Bjerre LM. Antibiotics for community-acquired pneumonia in adult outpatients. Cochrane Database Syst Rev. 2014;2014(10):CD002109
9. Parnham MJ, Haber VE, Giamarellos-Bourboulis EJ, Perletti G, Verleden GM, Vos R. Azithromycin: mechanisms of action and their relevance for clinical applications. Pharmacol Ther. 2014, 143:225–245
10. Poluzzi E, Raschi E, Motola D, Moretti U, De Ponti FDrug Saf. 2010 Apr 1; 33(4):303-14. Antimicrobials and the risk of torsades de pointes: the contribution from data mining of the US FDA Adverse Event Reporting System
11. Rosenberg ES, Dufort EM, Udo T, Wilberschied LA, Kumar J, Tesoriero J, Weinberg P, Kirkwood J, Muse A, DeHovitz J, Blog DS, Hutton B, Holtgrave DR, Zucker HA. JAMA. 2020 Jun 23; 323(24):2493-2502. Association of Treatment With Hydroxychloroquine or Azithromycin With In-Hospital Mortality in Patients With COVID-19 in New York State.
12. Vogt AW, Zollo RA, Anesth Analg. 1997 Nov; 85(5):1011-3. Long Q-T syndrome associated with oral erythromycin used in preoperative bowel preparation.

 

Please follow and like us: