Sus

ABC-ul vitaminelor -III-

ABC-ul vitaminelor -III-

 
STUDII CLINICE

 

S-au realizat studii clinice unde s-au urmărit efectele suplimentarii cu vitamine / mineral, în raport cu mortalitatea generală și incidența bolilor cronice, în special a cancerului și a bolilor cardiace ischemice.

 

În tabelul de mai jos am cuprins câteva studii randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo, studii de prevenție primară concepute pentru a reduce riscul de boli cronice majore

 

STUDIU

POPULAŢIE

NUMĂR SUBIECŢI

SUBSTANŢA

DOZA (mg/zi)

PERIOADA

AFECŢIUNE

 

REZULTATE

1. Alpha-Tocopherol Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC)

BĂRBAŢI FUMĂTORI

VÂRSTE: 50-69 ANI

FINLANDA

29,133

α-tocoferol

50

6 ani

β -caroten

20

Cancer pulmonar

α-tocoferol

–        Nu a crescut incidenţa cancerului pulmonar

–        A crescut riscul apariţiei AVC cu 50%

β -caroten

–        A crescut incidenţa cu 18%

 

2. β -Caroten and Retinol Efficiency-Trial

(CARET)

Fumători

Foşti fumători

Populaţie expusă la azbest

– Vârsta > 45 ani

S.U.A

18,314

β -Caroten

 

30

+

Retinol

25.000 U.I

8 ani

Cancer pulmonar

A crescut incidenţa cu 28% şi mortalitatea cu 18%.

 

3. Physicians Health Study II

(PHS II)

 

 

 

Bărbaţi fizicieni cu vârste > 50 ani

S.U.A

14,641

Vitamina E

400/UI

Cu/fara

 

Vitamina C

500

8 ani

Afecţiuni cardiovasculare

Afecţiuni pulmonare

Prostată

– Comparativ cu placebo nu a avut ca efect creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, cancer.

Vitamina E a crescut riscul apariţiei de AVC

 

4.Women’s Health Initiative

 

 

 

 

 

Femei aflate la   menopauza

S.U.A

36,282

Calciu

500

+

Vitamina D

200 UI

x2/zi

7 ani

Grup cu risc de apariţie a fracturilor de şold.

Cancer colorectal

Asocierea nu a avut nici un rezultat semnificativ pentru această ipoteză

.

   

5. Selenium and Vitamin E

Cancer Prevention Trial

(SELECT)

 

Bărbaţi sănătoşi

50 ani

America de Nord

35,534

  Seleniu

200µg

 

 şi/sau

Vitamina E

400 UI

5,5 ani

 

Incidenţa cancerului

Prostata

Seleniu nu a crescut  incidenţa cancerului pulmonar.

 

Vitamina E a crescut cu 17%

incidenţa.

     În ultimele 3 decenii, studiile clinice de prevenire a cancerului s-au bazat pe raționamente dezvoltate din cercetări de laborator și epidemiologice care au identificat numeroși agenți naturali și sintetici pentru teste ulterioare la oameni.

     Premiza este că intervențiile medicale care au ca scop prevenirea sau inversarea fie a fazei de inițiere a carcinogenezei, fie a progresiei celulelor premaligne sunt obiective importante de cercetare pentru prevenirea cancerului.

     Înainte de anii ’90, unii oameni de știință eminenți au susținut cu tărie utilizarea vitaminelor și a suplimentelor în tratarea/prevenirea bolilor grave.

     În mod deosebit, Linus Pauling, de două ori laureat al Premiului Nobel și o înaltă personalitate în chimie, a crezut că vitamina C ar putea preveni cancerul și ar spori speranța de viață a pacienților cu cancer.

     Pauling și Cameron au investigat 100 de pacienți in stadii terminale de cancer cu vitamina C și i-au comparat cu pacienți similari care nu au primit astfel de suplimente și au ajuns la concluzia că viața celor care au primit vitamina C a fost prelungită cu un an.

     Cu toate acestea, acest studiu nu a fost randomizat și două studii ulterioare dublu-orb randomizate sponsorizate de Institutul Național al Cancerului și efectuate în Clinica Mayo nu au găsit niciun beneficiu din suplimentarea orală cu vitamina C.

 

CONCLUZII:

 

  1. Un studiu realizat în1996 în Seattle, cu 18.000 de persoane, a arătat că persoanele expuse la azbest care luau doze mari de vitamina A și beta-caroten erau cu 28% mai expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar și cu 17% mai mult risc de a dezvolta boli de inimă.
  2. Un studiu din Copenhaga din 2004 a efectuat 14 studii randomizate cu 170.000 de persoane și a descoperit că cei care iau cantități mari de vitamine A, C, E și beta-caroten au mai multe șanse să dezvolte cancer intestinal.
  3. Un studiu din 2005 la Școala de Medicină John Hopkins a realizat o meta-analiză a 19 studii cu peste 136.000 de persoane. Cei care luau vitamine fără o necesitate au avut un risc crescut de deces precoce.
  4. Un alt studiu din 2005 publicat în JAMA din 9000 de persoane a constatat riscuri crescute de cancer și boli de inimă la cei care iau doze mari de vitamina E.
  5. Un studiu din 2011 efectuat la Clinica Cleveland, care a implicat 36.000 de bărbați, a constatat un risc crescut de 17% de cancer de prostată la cei care consumă vitamina E și / sau seleniu.
  6. Suplimentarea cu vitamine trebuie făcută atunci când există o recomandare specializată în acest sens.

 

REFERINŢE ŞTIINŢIFICE
 

1. Bailey RL, Gahche JJ, Lentino CV, Dwyer JT, Engel JS, Thomas PR, et al. Dietary supplement use in the United States, 2003-2006. J Nutr. 2011;141:261–6.
2. NBJ’s Supplement Business Report 2010. United States: Penton Media; 2010. Nutrition Business Journal.
3. NBJ’s Supplement Business Report 2011. United States: Penton Media; 2011. Nutrition Business Journal.
4. The ATBC Cancer Prevention Study Group. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. N Engl J Med. 1994;330:1029–35
5. Peto R, Doll R, Buckley JD, Sporn MB. Can dietary beta-carotene materially reduce human cancer rates? Nature. 1981;290:201–8.
6. The ATBC Cancer Prevention Study Group. The alpha-tocopherol, beta-carotene lung cancer prevention study: design, methods, participant characteristics, and compliance. Ann Epidemiol. 1994;4:1–10
7. Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD, Balmes J, Cullen MR, Glass A, et al. Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med. 1996;334:1150–5.
8. Hennekens CH, Buring JE, Manson JE, Stampfer M, Rosner B, Cook NR, et al. Lack of effect of long-term supplementation with beta carotene on the incidence of malignant neoplasms and cardiovascular disease. N Engl J Med. 1996;334:1145–9.
9. Sesso HD, Buring JE, Christen WG, Kurth T, Belanger C, MacFadyen J, et al. Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: The Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2008;300:2123–33.
10. Gaziano JM, Glynn RJ, Christen WG, Kurth T, Belanger C, MacFadyen J, et al. Vitamins E and C in the prevention of prostate and total cancer in men: The Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2009;301:52–62.
11. Blot WJ, Li JY, Taylor PR, Guo W, Dawsey S, Wang GQ, et al. Nutrition intervention trials in Linxian, China: Supplementation with specific vitamin / mineral combinations, cancer incidence, and disease-specific mortality in the general population. J Natl Cancer Inst. 1993;85:1483–92.
12. Wactawski-Wende J, Kotchen JM, Anderson GL, Assaf AR, Brunner RL, O’Sullivan MJ, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of colorectal cancer. N Engl J Med. 2006;354:684–96.
13. Lee IM, Cook NR, Gaziano JM, Gordon D, Ridker PM, Manson JE, et al. Vitamin E in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: The Women’s Health Study: A randomized controlled trial. JAMA. 2005;294:56–65.
14. Lee IM, Cook NR, Manson JE, Buring JE, Hennekens CH. Beta-carotene supplementation and incidence of cancer and cardiovascular disease: The Women’s Health Study. J Natl Cancer Inst. 1999;91:2102–6.
15. Meyer F, Galan P, Douville P, Bairati I, Kegle P, Bertrais S, et al. Antioxidant vitamin and mineral supplementation and prostate cancer prevention in the SU.VI.MAX trial. Int J Cancer. 2005;116:182–6.
16. Lippman SM, Klein EA, Goodman PJ, Lucia MS, Thompson IM, Ford LG, et al. Effect of selenium and vitamin E on risk of prostate cancer and other cancers: The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) JAMA. 2009;301:39–51.
17. Klein EA, Thompson IM, Jr, Tangen CM, Crowley JJ, Lucia MS, Goodman PJ, et al. Vitamin E and the risk of prostate cancer: The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) JAMA. 2011;306:1549–56.
18. Qiao YL, Dawsey SM, Kamangar F, Fan JH, Abnet CC, Sun XD, et al. Total and cancer mortality after supplementation with vitamins and minerals: Follow-up of the Linxian General Population Nutrition Intervention Trial. J Natl Cancer Inst. 2009;101:507–18
19. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: Systematic review and meta-analysis. JAMA. 2007;297:842–57.
20. Clarke R, Halsey J, Lewington S, Lonn E, Armitage J, Manson JE, et al. Effects of lowering homocysteine levels with B vitamins on cardiovascular disease, cancer, and cause-specific mortality: Meta-analysis of 8 randomized trials involving 37 485 individuals. Arch Intern Med. 2010;170:1622–31.
21. Bolland MJ, Grey A, Avenell A, Gamble GD, Reid IR. Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: Reanalysis of the Women’s Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. BMJ. 2011;342:d2040
22. National Institutes of Health State-of-the-Science Conference Statement: multivitamin / mineral supplements and chronic disease prevention. Am J Clin Nutr. 2007;85:257S–64S.
23. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: A global perspective. Washington DC: AICR; 2007. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research.
24. Blencowe H, Cousens S, Modell B, Lawn J. Folic acid to reduce neonatal mortality from neural tube disorders. Int J Epidemiol. 2010;39(Suppl 1):i110–21.
25. Yakoob MY, Bhutta ZA. Effect of routine iron supplementation with or without folic acid on anemia during pregnancy. BMC Public Health. 2011;11(Suppl 3):S21.
26. Lewiecki EM. Prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis. Obstet Gynecol Clin North Am. 2008;35:301–15.
27. Cameron E, Pauling L. Ascorbic acid and the glycosaminoglycans.An orthomolecular approach to cancer and other diseases. Oncology. 1973;27:181–92
28. Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A. 1976;73:3685–9.
29. Creagan ET, Moertel CG, O’Fallon JR, Schutt AJ, O’Connell MJ, Rubin J, et al. Failure of high-dose vitamin C (ascorbic acid) therapy to benefit patients with advanced cancer.A controlled trial. N Engl J Med. 1979;301:687–90.
30. Moertel CG, Fleming TR, Creagan ET, Rubin J, O’Connell MJ, Ames MM. High-dose vitamin C versus placebo in the treatment of patients with advanced cancer who have had no prior chemotherapy. A randomized double-blind comparison. N Engl J Med. 1985;312:137–41.
31. NIH Office of Dietary Supplments. [Last accessed on 2012]. Available from: http://www.ods.od.nih.gov/factsheets/list-Vitamins Minerals/

Please follow and like us:
error: Alert: Content is protected !!